ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ   ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΒΟΡΕΙΟΥ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Ανακοίνωση
9o Συνέδριο της Ευρωπαικής Eταιρείας Συστημικής Θεραπείας


Αγαπητά Μέλη της EFTA,
Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι, 

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές των ευρύτερων κοινωνικών αναταραχών, το συνέδριο της EFTA αποφάσισε να 'μεταναστεύσει' από το βορρά στο νότο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά παράδοξο, αλλά και ενδιαφέρον.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας το πως αυτό εξελίχθηκε: για ένα χρόνο η EFTA και η ολλανδική NFTO εταιρεία NVRG, κατέβαλαν πολύ χρόνο και προσπάθεια για την προετοιμασία του συνεδρίου της EFTA για το 2016 στο Άμστερνταμ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος προγράμματος και πλούσιου σε περιεχόμενο με τίτλο 'Από το Πρωταρχικό στο Πρωτότυπο στην Οικογενειακή Θεραπεία και Συστημική Πρακτική’. To πρόγραμμα δομήθηκε πάνω στην αγάπη των Ολλανδών συνεργατών για την αριστοτελική φιλοσοφία (Ήθος, Λόγος, Τέχνη και Πόλις).

Έγιναν προσπάθειες το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου στο Άμστερνταμ, δυστυχώς  όμως τo κόστος της υλοποίησης αυξανόταν όλο και περισσότερο. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση του συνεδρίου συνεπαγόταν αναγκαστικά τη δραματική αύξηση του κόστους συμμετοχής, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη τη συμμετοχή σε πολλά μέλη της EFTA, και ακόμα περισσότερο σε φοιτητές και εκπαιδευόμενους. Η EFTA και οι ολλανδοί συνεργάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Εντούτοις, οι δυνατότητες μας ήταν περιορισμένες με αποτέλεσμα να πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά πάνω σε εναλλακτικές.

Τίποτα δεν φαινόταν πιο κατάλληλα συνδεδεμένο από το να συνοδεύσουμε τον Αριστοτέλη σε ένα ταξίδι στις ρίζες του, και να μετακινήσουμε τον προορισμό του συνεδρίου στην απαρχή της Ευρώπης, την Ελλάδα. Το έτος 2016 ανακηρύχτηκε από την UNESCO ‘Επετειακό Έτος  Αριστοτέλη’ (2400 χρόνια),  κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετική συγκυρία για τη θεματολογία του συνεδρίου μας.

Εδώ είμαστε, λοιπόν: το συνέδριο γίνεται στην ΑΘΗΝΑ!

Τους δύο τελευταίους μήνες η EFTA συνεργάζεται στενά με την ΕΘΟΣ , την Ελληνική Ομοσπονδία Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας. Η ΕΘΟΣ (ETHOS) έγινε πλέον πραγματικός πυλώνας του συνεδρίου, και ευελπιστούμε μαζί να δημιουργήσουμε μια εμπειρία γεμάτη ΛΟΓΟ (LOGOS) και ΤΕΧΝΗ (TECNHE) στην ΠΟΛΗ (POLIS) της Αθήνας.

Σας καλωσορίζουμε από κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου, να συμμετέχετε μαζί μας στην πρόκληση  να  αποτελέσει αυτό το συνέδριο μια μοναδική εμπειρία για όλους μας.

Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι με τα νέα του συνεδρίου EFTA Athens 2016!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Maria Borcsa, Πρόεδρος  EFTA
Ingeborg Siteur, Πρόεδρος NVRG
Μίνα Πολέμη-Τοδούλου, Πρόεδρος ΕΘΟΣ